Kerstkoekjes bakken: deze 4 recepten moet je proberen!

person Gepost door: Ine Brands list In: DIY tips Uit: comment Bericht: 0 favorite Hit: 1682

Is er iets leuker dan een huis dat naar koekjes ruikt? Grote fan van kerstkoekjes bakken want het is een ideale activiteit om met je kids tijdens de kerstvakantie te doen (de ontplofte keuken moet je wel erbij nemen). En kerstkoekjes zijn ook geweldig om als cadeau te geven. Doe ze in een mooi zakje dat je zelf pimpte (zie onze reel), in een mooi doosje of in een heuse koekjestrommel.

Vorige Kerst ging ik aan de slag met 4 soorten koekjes om een leuke koekendoos mee te maken als geschenkje voor onder de kerstboom. Op algemeen verzoek: hierbij de recepten die ik voor jou verzamelde. Happy baking!

kerstkoekjes bakken

1. Chocolate crinkle cookies

Koekjes en chocolade: match made in heaven! Kerstkoekjes bakken? Deze heerlijke chocoladekoekjes met een magisch craquelé effect en een sneeuwlaagje met bloemsuiker moet je proberen.

Ingrediënten (voor 30 koekjes)

- 200 gram pure chocola

- 30 gram ongezouten roomboter

- 250 gram suiker

- 2 eieren

- 120 gram bloem

- mespunt zout

- gram bakpoeder

- 25 gram cacaopoeder

- 100 gram poedersuiker

Zo maak je ze

- Smelt 50g chocolade met de boter au bain marie en roer tot het een egale massa is. Hak de rest van de chocolade ook alvast fijn.

- Voeg de suiker en eieren toe aan het chocolade-boter mengsel. Meng dan de bloem, het zout, bakpoeder en cacaopoeder door het mengsel. Als laatste voeg je de rest van de gehakte chocolade toe. Laat het deeg minimaal 2 uur in de koelkast rusten.

- Rol balletjes van het deeg ter grootte van een pingpongbal. Rol de balletjes deeg door een schaaltje poedersuiker en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

- Bak de koekjes 17 minuten op 180 °C.

Recept door Laura’s Bakery.

2. Hazelnoot schuimpjes

Voor deze schuimpjes heb je wat geduld nodig want ze moeten maar liefst 2 uur in de oven. Maar geloof me, ze zijn echt het wachten waard.

Ingrediënten (voor 25 schuimpjes)

- 150 gram hazelnoten

- 6 eiwitten (ongeveer 200 gram)

- 150 gram fijne kristalsuiker

- 150 gram poedersuiker

Zo maak je ze

- Verspreid de hazelnoten over een bakplaat en schuif ze 10-12 minuten in de oven op 180 °C.

- Als je hazelnoten nog een vliesje hebben, wrijf je ze tussen een schone doek heen en weer zodat deze loslaten. Laat de hazelnoten afkoelen en vermaal ze dan tot kleine stukjes.

- In een vetvrije kom klop je de eiwitten met de suiker tot er stijve pieken ontstaan. Voeg de poedersuiker toe en mix deze er rustig doorheen. Je wilt dat de stijve pieken behouden blijven. Spatel als laatste de hazelnoten voorzichtig door de meringue.

- Vul een spuitzak met gladde spuitmond en spuit de schuimpjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

- Bak (of eigenlijk droog je ze) de schuimpjes in 2 uur op 100 °C.

Recept door Laura’s Bakery.

3. Vanillekipferl

Nee, dat is geen typefout hoor. Als je liever wat specialere kerstkoekjes wilt bakken, dan zijn deze maanvormige koekjes echt top. Het zijn klassieke kerstkoekjes die onder andere in Oostenrijk en Duitsland worden gebakken voor de kerstdagen. Koekjes met een verhaal dus, love it.

Ingrediënten

- 200 g boter

- 80 g gepelde en gemalen walnoten of amandelen

- 80 g poedersuiker

- 2 eierdooiers

- 300 g bloem

- 1 zakje vanillesuiker

- een snufje zout

Zo maak je ze

- Meng alle ingrediënten tot een stevige deegbal en laat ze een uur lang op een koele plaats rusten zodat de boter terug wat harder kan worden.

- Rol het deeg tot een rol van ongeveer 2 cm. Vervolgens snij je het in kleine stukjes (2x2 cm) en vorm je het deeg tot sikkelvormige koekjes.

- Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze in 12-15 minuten in een voorverwarmde oven op 170°C, tot ze een lichtbruine kleur krijgen.

- Meng wat poedersuiker en vanillesuiker door elkaar en wals de lauwwarme koekjes in het mengsel. Doe je dit wanneer de koekjes te koud zijn zal de suiker niet blijven plakken. Zijn de koekjes nog te warm, dan zal de suiker meteen smelten. Bewaar de koekjes gedurende enkele dagen in een afgesloten blik, zodat ze kruimelig worden.

Recept door austria.info

4. Dadelballetjes met kokos

Heerlijke kerstkoekjes bakken zonder effectief te ‘bakken’? Superleuk om samen met de kids te maken. Deze dadelballetjes met kokos, cacao en noten zijn niet alleen lekker maar ook nog eens heel gezond.

Ingrediënten (voor 20 balletjes)

- 300 gram dadels (zonder pit)

- 250 gram noten (bijv. 150 gram amandelen en 100 gram cashewnoten)

- 80 gram kokosolie

- 3 eetlepels cacao

- Kokosrasp

Zo maak je ze

- Laat de dadels ongeveer 15 minuten wellen in een kommetje met koud water. Giet daarna de dadels af.

- Doe de noten, kokosolie en cacao in de keukenmachine en mix alles goed fijn.

- Voeg daarna de dadels toe en mix nog een keer tot ook de dadels er goed doorheen gemixt zijn.

- Schep het mengsel voor de dadelballetjes in een kom en laat 10 minuten staan.

- Maak vervolgens balletjes van ongeveer 2-3 cm dik en rol ze door de kokosrasp.

- Leg alle dadelballetjes in een afgesloten bakje en zet ze voor minimaal 1 uur in de koelkast. Daarna kun je ze gaan proeven!

Recept door Great Little Kitchen

Kerstkoekjes bewaren

Ook nog handig om te weten: koekjes bewaar je best in een goed afgesloten koekjestrommel. Hierin blijven ze ongeveer 4 tot 6 weken goed. Na het kerstkoekjes bakken doe je ze dus best niet te vroeg op voorhand in een mooi zakje.

Zelf ook graag kerstkoekjes bakken? Ontdek de leukste bakitems voor Kerst hier in onze Lala-shop. Fijne feestdagen!

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Januari Februari Maart april Mei Juni Juli Augustus september Oktober november december

Nieuwe account registreren

Heb je al een account?
Log anders in Stel je wachtwoord opnieuw in Wachtwoord opnieuw instellen