In 4 stappen naar een feestconcept!

person Gepost door: Ine Brands list In: DIY tips Uit: comment Bericht: 0 favorite Hit: 951

Een groot feest, lente- of communiefeest op de planning staan? Het ontwikkelen van een feestconcept is het begin van alles! Voor sommigen het allermoeilijkst, maar als het concept er eenmaal ligt wordt het zoveel makkelijker. Lees onze blog en ontdek hoe je in 4 stappen je eigen feestconcept creëert! 

Een feestconcept is eigenlijk de 'overall look & feel' die je wil geven aan jouw onvergetelijke dag. Het is een stijlkeuze die je kan toepassen op alle aspecten van je feest: van uitnodigingen tot tafelschikking. Een goed concept maakt het jezelf gemakkelijk. Het zorgt ervoor dat je een lijn krijgt in al je keuzes, dat alles beter op elkaar is afgestemd: jouw WoW-factor. En juist door die lijn krijg je vaak de ohhhs en de ahhhs. 

Stap 1 : Zoek inspiratie

Maar hoe doe je dat nu, een feestconcept creëren? Wel, je inspiratie kan je uit zowat alles halen. "Ohhh nee, uit alles?" Laat me je even helpen. De sleutel tot inspiratie staat letterlijk voor jou: het feestvarken! Neem een groot blad en schrijf ALLE losse woorden op die bij je opkomen bij onderstaande vragen. Je moet niet op alles antwoorden, enkel die dingen waar je zelf zeker van bent.

- Denk eens even na over het feestvarken zelf. Wat voor een persoon is het feestvarken? Wat is zijn/haar passie? Wat is de lievelingskleur? Naar welke muziek luistert hij/zij? Welke kleren zal hij/zij dragen?

- Kijk ook naar de dingen die voor jou als gastvrouw belangrijk zijn.  Wat wil je dat die dag uitstraalt? Wat wil je dat het feestvarken of je gasten nooit meer vergeten van die dag? Welke sfeer wil je hen laten beleven/proeven?

- Probeer die sfeer te benoemen: wil je dat het feestje speels, stylish, romantisch, lieflijk, chique, fun, stoer, … is. Ongetwijfeld heb je nu al wel het een en het ander kunnen noteren. Tijd voor de volgende stap!

Stap 2 : Laat los: schrappen is winnen!

De sky is -believe me- the limit. Maar daar ligt ook vaak het probleem. Je kan nooit alles doen en het zal zeker niet mooi zijn als je alles wil doen. Teveel keuzes leidt namelijk vaak tot een kakofonie (alhoewel kakofonie ook weer een concept op zich kan zijn :)). Beter kiezen voor één krachtig iets dan alles op één hoop te gooien. Als je alles in één concept wil gieten, dan maak je het jezelf meestal erg moeilijk. Probeer in je lijstje van woorden dingen te schrappen die niet makkelijk te matchen vallen. Bijvoorbeeld door een puntenscore te geven aan bepaalde zaken. De minst belangrijke doe je weg. En soms moet je van je hart een steen maken :). Kiezen is winnen!

Stap 3: Giet je inspiratie in een moodboard

Het makkelijkst is om je inspiratie nu te gieten in een moodboard. Dit is een collage van kleuren, sferen en details die onderdeel uitmaken van je concept. Het is vooral een houvast om een sfeer te creëren en straks te gaan shoppen of knutselen. Tip: je mag nog altijd schrappen in deze fase :). Hierin lijst je op, of maak je visueel:

- Welk kleurenschema wil je gebruiken? Kies 2 tot 3 hoofdkleuren die je leuk vindt. Soms is het makkelijk om een van onze ballonslingers als basis hiervoor te nemen. Eventueel kan je nog een extra kleur toevoegen aan deze slinger.  Een voorbeeld werk ik hieronder uit met de pastel ballonslinger.. Je kan kiezen voor de pastel ballonslinger en je voegt hier bijvoorbeeld goud aan toe.

- Welke sfeer wil je nastreven? Als je een sfeer voor ogen houdt, geeft dit een extra meerwaarde aan je kleurenpallet. Je kan pastel met goud bijvoorbeeld heel speels benaderen maar evengoed heel stylisch/chique of zelfs heel romantisch! Kies dus de sfeer die jij belangrijk vindt.

- Welke elementen wil je gebruiken in je feestje? Soms is het leuk bepaalde elementen toe te voegen die je her en der als rode draad laat terugkomen. Hieronder werk ik een voorbeeldje uit. Pastel kan bijvoorbeeld in combinatie met een lounge sfeer en heel veel wit. Maar pastel en glittergoud kan evengoed in een speelse afwerking met als element snoepjes! Een element mag maar moet niet altijd een 'thema' zijn. De ballonslingers heb ik zo ontworpen dat ze leuk zijn als basis om je concept vorm te geven. Je moet niet meer nadenken over de basis look 'n feel maar je kan toch naar hartenlust je eigen ding er van maken. Door zelf extra kleuren/sfeer/elementen toe te voegen, krijg je een heel ander effect.

feestconcept

feestconcept

feestconcept

Stap 4: Trek je keuzes door naar je partydesign

Eens gekozen, leg je je feestconcept even aan de kant. Neem het een weekje later terug erbij en kijk eens of het nog steeds goed voelt. Tip: laat je oogappel de basis mee beslissen maar geef hen niet het volledige roer over :). Je kan dat doen maar soms maak je het jezelf heel moeilijk. Kinderen kunnen zich vaak geen beeld vormen van een concept naar realiteit. Meestal is het voldoende om af te checken of de kleurenkeuze en de eventuele elementen die je gebruikt hun blij maken. Hoe je dit dan concreet uitwerkt en wat het resultaat is: ik ben er zeker van dat je dochter of zoon superblij zal zijn om alles wat mama/papa (of wat je samen knutselt) creëert. 

Eens gekozen laat je je keuzes terugkomen in alle elementen van je feestje zodat je een samenhangend geheel krijgt. Eigenlijk is je concept een beetje de lijm van je partydesign. En geloof mij, eens je feestconcept er is, wordt kiezen echt WINNEN. Stap voor stap ga je op zoek naar items die bij je concept passen. De kledij eventueel (of een accessoire bij de kledij), de uitnodiging, versiering voor op tafel, decoratie van de ruimte, je bedankjes, ... Je mag niet van je jezelf verwachten dat je alles in één keer gaat vinden. Maar met dit concept heb je wel een goede basis om je feest te gaan vormgeven.

En ik geloof er in, jij kan dat! 

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Januari Februari Maart april Mei Juni Juli Augustus september Oktober november december

Nieuwe account registreren

Heb je al een account?
Log anders in Stel je wachtwoord opnieuw in Wachtwoord opnieuw instellen